zondag 10 juli 2011

Vossen in Feijenoord

6 juli 2011 – Op een zomerse woensdagmiddag is er op het speelterrein bij de gaskoepels aan het eind van de Oranjeboomstraat in Feijenoord ook voor jonge kinderen tot 10 jaar van alles te beleven. Sport en spel van allerlei aard, piramides bouwen met bamboestokken van een meter lengte, tekenen, knutselen en het verhaal van Reintje de Vos, dat wordt uitgevoerd door Droomtheater en Frans Hakkemars. De thematiek van het Droomtheater: bestudering van de subject/object relatie, is overal duidelijk te zien. Want wie beweegt wie nu eigenlijk tijdens het spel? Wie manipuleert wie? Wil de vos de kip vangen of is het andersom? Zijn het de dreigende regenbuien die ons prikkelen om in beweging te komen en een schuilplaats te zoeken of zijn het de eeuwenoude piramiden die ons meteen weer terugroepen voor de activiteiten op het veld? Zijn het de slimme vossen die onze fantasie prikkelen en ons doen dromen? Of is het de uitnodigende sfeer van samenspel en aandacht voor elkaar waardoor onze geest in beweging wordt gebracht?


Het is duidelijk dat de programmering van TOS en SWF aansluit bij de jongste leeftijdscategorie buurtbewoners. Van rotan stokken worden drie-dimensionale driehoeken gebouwd die kunnen worden opgestapeld tot een metershoge piramide. Ook worden kinderen uitgenodigd om in dit thema te tekenen en te knutselen met papier. Iedereen is geënthousiasmeerd bezig met driehoeken of vossen. De kinderen maken zelfs in de gaskoepel gezamenlijk, met hun eigen lichamen als echte acrobaten een piramidevorm.

Het is een belangrijke stap in de ontwikkeling van het denken om een platte driehoek in een drie-dimensionele setting dwz. met volume te gaan zien. Ons ruimtelijk bewustzijn is verbonden aan de ontwikkeling van de hersenen van een kind. Denk maar na wat er voor de mensheid niet allemaal veranderde toen we ontdekten dat de aarde niet plat was maar rond! We zijn gaan reizen en gaan varen…

Bij het verhaal van Reintje de Vos schoven meer oudere kinderen aan dan wij hadden verwacht. Het spel werd dicht op het publiek en interactief uitgevoerd. Er werd meegepraat, meegedacht, gelachen en gegild. Het was uiterst prettig om te merken dat de DJ die door de organisatie was uitgenodigd zijn sound inzette nadat wij klaar waren met de voorstelling.

Kennelijk is het voor kinderen die alleen kunnen komen duidelijk dat er iets te doen is deze middag: Ze zíjn er. ‘Chapeau’ voor de afstemming en samenwerking van de wijkpartners. De geïnteresseerde ouders met de heel jonge kinderen ontbraken. Zij zullen vast niet allemaal met vakantie zijn. Het is aan te bevelen te onderzoeken hoe we deze groep volgend jaar wel kunnen bereiken.

Joanne Oussoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten